Vreme

Vreme
SOBOTA
17
14
NEDELJA
10
23
PONEDELJEK
13
19
TOREK
6
17
SREDA
4
17
Napoved za Slovenijo
Ponoči bo dež večinoma ponehal. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem okoli 15 °C. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, na vzhodu bo več sonca. Burja na Primorskem bo dopoldne ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 22, na Primorskem in na vzhodu do okoli 24 °C.
Obeti za Slovenijo
V ponedeljek zjutraj in dopoldne bodo prehodno spet padavine, popoldne pa se bo delno zjasnilo. Zapihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. V torek in sredo bo sončno in hladno. Pihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Od 26. septembra do 1. oktobra 2018 Od srede do ponedeljka bo nad zahodno in srednjo Evropo območje visokega zračnega tlaka, k nam pa bo od severa v sredo še doteka hladnejši zrak. Od severa se bo nad Balkan v četrtek vdrla višinska dolina hladnega zraka, nad osrednjim Sredozemljem se bo odcepilo višinsko jedro hladnega zraka. Naši kraji bodo ob koncu tedna pod vplivom severnih višinskih vetrov. V petek se bo čez zahodno Evropo proti Alpam pomikala hladna fronta. Od srede do ponedeljka bo povečini suho vreme. V sredo bo še pihal veter severnih smeri, na Primorskem pa šibka do zmerna burja, v četrtek in petek pa veter zahodnih smeri, s katerim bo prehodno dotekal spet precej toplejši zrak. V sredo bodo jutranje temperature v notranjosti Slovenije le do okoli 5, popoldanske pa okoli 15 °. Proti koncu tedna bodo dnevne temperature spet okoli 25 °C, za vikend pa spet precej nižje.
Zadnja vremenska napoved
Napoved za sosednje pokrajine
Ponoči bodo padavine ponehale. Ob severnem Jadranu bo pihala zmerna burja. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno. Burja ob severnem Jadranu bo dopoldne večinoma ponehala.
Vremenska slika
Hladna fronta se pomika čez srednjo Evropo in severni Balkan proti vzhodu. Za njo se nad zahodno in srednjo Evropo krepi območje visokega zračnega tlaka. Od severovzhoda doteka k nam v nižjih zračnih plasteh hladnejši in vlažen zrak. V nedeljo Hladna fronta se je pomaknila nad vzhodni Balkan. Za njo se nad zahodno in srednjo Evropo prehodno krepi območje visokega zračnega tlaka. Od jugozahoda doteka k nam spet toplejši in postopno bolj vlažen zrak.
Napoved za gorski svet
Napoved vpliva vremena na počutje
V soboto proti večeru bo splošna obremenitev postopoma slabela, bodo pa ostali okrepljeni nekateri bolezenski znaki. V nedeljo bodo okrepljeni nekateri bolezenski znaki. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost. UV indeks je ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah 4,5 in v gorah 5,5. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva. Padavine bodo prehono sprale cvetni prah iz zraka. Sicer pa bo v nižinah obremenitev s cvetnim prahom ambrozije lahko lokalno presegala mejno vrednost za pojav simptomov alergijske bolezni, višjo obremenitev pričakujemo v SV Sloveniji in Brežiški kotlini. Sezona cvetnega prahu drugih alergenih vrst rastlin se je iztekla, v zraku bodo le posamezna zrna trav, trpotca, metlikovk in srednje visoka obremenitev s koprivami. V jeseni cveti bršljan, obremenitev s cvetnim prahom bo nizka in je le redko vzrok za alergije dihal, ob stiku s kožo lahko povzroča alergijski dermatitis. Rastlina je strupena. V Primorju bo v zraku nekoliko več cvetnega prahu koprivovk (krišina in kopriva), obremenitev z ambrozijo bo nizka, pojavljala se bodo še posamezna zrna trav, trpotca in metlikovk. Obremenitev s sporami plesni bo srednje visoka do visoka, v Primorju nizka.
Temperature morja in jezer
Slovenska obala
  Temperatura:
Koper 24.8 °C
Tržaški zaliv 24.1 °C

Hrvaško primorje
  Temperatura:
Crikvenica 23.2 °C
Dubrovnik 25.5 °C
Hvar 25.0 °C
Komiža 25.0 °C
Krk 24.0 °C
Malinska 23.5 °C
Pulj 25.0 °C
Rab 25.0 °C
Split 25.0 °C
Šibenik 25.0 °C
Zadar 24.3 °C

Jezera
  Temperatura:
Blejsko jezero - Mlino 21.2 °C
Bohinjsko jezero - Sv. duh 18.4 °C
Satelit SLO
Satelit EU
Vremenske novice
link
Filipini: Tajfun z vetrom do 330 kilometrov na uro vzel 14 življenj
6
15. september 2018 ob 15:41 Sever Filipinov je prizadel tajfun Mangkhut z vetrovi do 330 kilometrov na uro, ki je povzročil močne padavine in obsežne izpade elektrike ter komunikacij.
Več novic ...
Sonce in luna
Sonce
  Vzhod: Zahod:
Ljubljana 06:49 18:59
Maribor 06:44 18:55
Koper 06:52 19:02
Luna
  Vzhod: Zahod:
Ljubljana 18:11 03:43
Maribor 18:07 03:37
Koper 18:13 03:48